Επίκαιρα και πάλι τα αναπάντητα ερωτήματα Δαβάκη για τα F-16 Block 30

Επίκαιρα και πάλι τα αναπάντητα ερωτήματα Δαβάκη για τα F-16 Block 30

στο διαγωνισμό ενδέχεται να συμμετέχουν η Σουηδία με νέα μαχητικά τύπου Grippen και η Ιταλία και η Πορτογαλία με μεταχειρισμένα Eurofighter και F-16 αντίστοιχα. Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του Ισραήλ, το οποίο υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα επικράτησε σε αντίστοιχο διαγωνισμό της Κροατίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου, στις 16 Μαΐου 2018, το υπουργείο Άμυνας της Βουλγαρίας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δαπανήσει 1,08 δισ. δολάρια για την προμήθεια τουλάχιστον 8 νέων ή εκσυγχρονισμένων μαχητικών αεροσκαφών, με τα οποία σκοπεύει να αντικαταστήσει το στόλο παλαιών Mig-29 τον οποίο ήδη διαθέτει. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, στο διαγωνισμό ενδέχεται να συμμετέχουν η Σουηδία με νέα μαχητικά τύπου Grippen και η Ιταλία και η Πορτογαλία με μεταχειρισμένα Eurofighter και F-16 αντίστοιχα. Σχεδόν βέβαιη πρέπει να θεωρείται και η συμμετοχή του Ισραήλ, το οποίο υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα επικράτησε σε αντίστοιχο διαγωνισμό της Κροατίας.

Σχετικά με τις ανωτέρω εξελίξεις, ο κ. Δαβάκης σχολίασε τα ακόλουθα:

Η ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας της Βουλγαρίας καθιστά ακόμη πιο επίκαιρη την Ερώτηση που στις 18 Απριλίου κατέθεσα προς τον κ. Καμμένο, με θέμα τη διάθεση ελληνικών μεταχειρισμένων αεροσκαφών τύπου F-16 Block 30 στη διεθνή αγορά.

Μέχρι στιγμής, ο κ. Καμμένος δεν έχει απαντήσει στα ερωτήματα που του είχα θέσει, τα οποία κρίνω ότι πρέπει να επαναλάβω τώρα:

Πρώτον, πόσα αεροσκάφη F-16 Block 30 και σε τι τιμή μονάδας διαθέτει το ΥΠΕΘΑ προς πώληση στη διεθνή αγορά;

Δεύτερον, με πόσες και ποιες χώρες έχει συζητήσει το ενδεχόμενο πώλησης αυτών των μαχητικών;

Τρίτον, είναι η πώληση των αεροσκαφών αυτών προϋπόθεση για τη χρηματοδότηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού 85 αεροσκαφών F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας σε διαμόρφωση τύπου Viper;

Τέταρτον, προτίθεται να καταθέσει προσφορά στο επικείμενο πρόγραμμα αγοράς μαχητικών αεροσκαφών της Ρουμανίας;

Σε αυτά πρέπει πλέον να προστεθεί και ένα ακόμη: Προτίθεται το ΥΠΕΘΑ να καταθέσει προσφορά στο πλαίσιο του ανακοινωθέντος διαγωνισμού της Βουλγαρίας;

Επίσης, είναι απαραίτητο να δοθούν πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στο θέμα της εμπλοκής της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας σε οποιοδήποτε έργο εκσυγχρονισμού που ενδεχομένως θα συνοδεύσει την πώληση των ελληνικών μαχητικών F-16 Block 30 σε τρίτη χώρα.

Τα ανωτέρω αποτελούν ένα σύνολο κρίσιμων θεμάτων, για τα οποία ο κ. Καμμένος θεωρώ ότι πρέπει να δώσει αναλυτικές απαντήσεις.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο