Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ιαπωνικού F-35 στον Ειρηνικό

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του ιαπωνικού F-35 στον Ειρηνικό

Βρέθηκαν συντρίμμια του Ιαπωνικου F-35A στη θάλασσα περιοχή που που εξαφανίστηκε χθες ενώ αγνοείται ακόμη ο πιλότος. Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης και ενόσω το F-35Α βρισκόταν περίπου 135 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Misawa. Στην επιχείρηση εντοπισμού συμμετέχει πλήθος ερευνητικών πλοίων και αεροσκαφών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τόκιο διαθέτει, σε

Βρέθηκαν συντρίμμια του Ιαπωνικου F-35A στη θάλασσα περιοχή που που εξαφανίστηκε χθες ενώ αγνοείται ακόμη ο πιλότος.

Το περιστατικό έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης και ενόσω το F-35Α βρισκόταν περίπου 135 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πόλης Misawa.

Στην επιχείρηση εντοπισμού συμμετέχει πλήθος ερευνητικών πλοίων και αεροσκαφών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Τόκιο διαθέτει, σε επιχειρησιακή λειτουργία, συνολικά 13 F-35, ενώ εκκρεμεί η παράδοση ακόμη 150 μαχητικών.

Άλλωστε, η Ιαπωνία αποτελεί τον δεύτερο μεγαλύτερο αγοραστή των μηχατικών, πέμπτης γενιάς, της Lockheed Martin.

Το Τόκιο σκοπεύει να αποκτήσει 87 από αυτά τα μαχητικά 5ης γενιάς για να εκσυγχρονίσει την ιαπωνική αεροπορική άμυνα, καθώς η στρατιωτική ισχύς της Κίνας συνεχίζει την ανοδική της πορεία.

Η κατασκευάστρια του F-35, η Lockheed Martin, διαβεβαίωσε ότι είναι έτοιμη να υποστηρίξει την ιαπωνική Πολεμική Αεροπορία με όποιον τρόπο χρειαστεί. Το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι παρακολουθεί στενά το συμβάν.

Αυτή είναι η δεύτερη απώλεια F-35, πρώτη για F-35A, ενώ η προηγούμενη ήταν ένα F-35 Β (Short take-off and vertical landing), το οποιο είχε συντριβεί τον Σεπτέμβριο κοντά στη βάση Μπόφορτ των Πεζοναυτών, στη Νότια Καρολίνα.

Τα F-35 προμηθεύει στην Ιαπωνία η Lockheed Martin. Συναρμολογούνται σε εργοστάσιο της Mitsubishi Heavy Industries. Το κόστος καθενός τέτοιου ιαπωνικού μαχητικού ανέρχεται σε σχεδόν 100 εκατομμύρια δολάρια, είναι δηλαδή λίγο υψηλότερο από την αγορά του πλήρως συναρμολογημένου.

λεπτομέρειες

Το ιαπωνικό υπουργείο άμυνας ανακοίνωσε και επίσημα ότι στις 10 Απριλίου ένα stealth F-35A, συνετρίβη στον Ειρηνικό Ωκεανό ενώ βρισκόταν σε εκπαιδευτική αποστολή την Τρίτη.

Τα αεροσκάφη και τα πλοία που συμμετείχαν στην επιχείρηση έρευνας και διάσωσης βρήκαν τα συντρίμμια του αεροπλάνου στη θάλασσα δύο ώρες μετά την εξαφάνισή του από το ραντάρ.

Το αεροσκάφος F-35A είχε απογειωθεί από την αεροπορική βάση της Misawa στο βόρειο άκρο του κεντρικού ιαπωνικού νησιού Honshu και ήταν το πρώτο Ιαπωνικά συναρμολογημένο F-35A και που παραδόθηκε στη Nagoya στις 5 Ιουνίου του 2017 με σειριακό αριθμό 79-8705 (AX-05).

Ο πιλότος του αεροσκάφους ζήτησε ακύρωση της αποστολής και επιστροφή στη βάση λίγο πριν χαθεί από τα ραντάρ, περίπου 135 χιλιόμετρα έξω από την ανατολική ακτή του νομού Aomor, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας της Ιαπωνίας Takeshi Iwaya στους δημοσιογράφους την Τετάρτη το πρωί.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο