Εντείνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα: Μετά το Fatih αγκυροβόλησε και το Yavuz

Εντείνει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ η Άγκυρα: Μετά το Fatih αγκυροβόλησε και το Yavuz

Εντείνει τις προκλήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα καθώς από χθες αγκυροβόλησε και το δεύτερο γεωτρύπανο νότια νοτιοδυτικά της Λεμεσού (χάρτης), ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι από της 7 Οκτωβρίου ξεκινούν γεωτρήσεις στη “δική τους ΑΟΖ”. Τσαβούσογλου Οι ισορροπίες άλλαξαν όταν πήγαν τα τουρκικά γεωτρύπανα στην ανατολική

Εντείνει τις προκλήσεις της εντός της κυπριακής ΑΟΖ η Άγκυρα καθώς από χθες αγκυροβόλησε και το δεύτερο γεωτρύπανο νότια νοτιοδυτικά της Λεμεσού (χάρτης), ενώ οι Τούρκοι αξιωματούχοι συνεχίζουν τις προκλητικές δηλώσεις. Μάλιστα υποστηρίζουν ότι από της 7 Οκτωβρίου ξεκινούν γεωτρήσεις στη “δική τους ΑΟΖ”.

Τσαβούσογλου

Οι ισορροπίες άλλαξαν όταν πήγαν τα τουρκικά γεωτρύπανα στην ανατολική Μεσόγειο και θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο το επόμενο διάστημα, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα “Σαμπάχ, δήλωσε ότι “δεν διαπραγματευόμαστε τις δραστηριότητές μας που συνεχίζουμε στην υφαλοκρηπίδα μας, δεν διαπραγματευόμαστε τα θέματα που άπτονται της εθνικής μας κυριαρχίας”. “ Το αίτημα του τ/κ “λαού” και του τουρκικού λαού σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες γύρω από την Κύπρο είναι ξεκάθαρο και δίκαιο. Λέμε ότι πρέπει να διαμοιραστεί. Χωρίς αυτό τον διαμοιρασμό ή χωρίς συμφωνία δεν είναι σωστό να συνεχιστούν οι μονομερείς δραστηριότητες. Κι εκείνοι έλεγαν ‘θα έρθουν, θα κάνουν βόλτα και θα φύγουν’. Όταν πήγαν τα γεωτρύπανα οι ισορροπίες άλλαξαν. Και το επόμενο διάστημα θα αλλάξουν ακόμη περισσότερο”, ανέφερε.

Ντονμέζ: Το γιαβούζ πάει για νέα γεώτρηση

Το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ, σε ανάρτησή του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Συγκεκριμένα, στον λογαριασμό του στο twitter, ο Τούρκος Υπουργός έγραψε πως “το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ είναι σε νέο δρομολόγιο. Το Γιαβούζ κατευθύνεται προς το σημείο Μόρφου 1 όπου θα κάνει τη νέα του γεώτρηση κυματίζοντας τη σημαία μας. Δεν θα σταματήσουμε μέχρι να προσφέρουμε τις υπόγειες πηγές μας στον λαό μας. Αν υπάρχουν, θα τις βρούμε οπωσδήποτε”. Ο Τούρκος Υπουργός δημοσιεύει και φωτογραφίες του Γιαβούζ να συνοδεύεται από δύο πολεμικά του τουρκικού στρατού.

τουρκικό ΥΠΕΞ

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ο επικεφαλής του τμήματος του τουρκικού ΥΠΕΞ για την ανατολική Μεσόγειο, Çağatay Erciyes, αναφέρεται σε «τουρκική υφαλοκρηπίδα», εγγεγραμμένη στα Ηνωμένα Έθνη, παρόλο που το «Yavuz» έριξε άγκυρα στο τεμάχιο 7 της κυπριακής υφαλοκρηπίδας/ΑΟΖ.

Η “ρωσική” NAVTEX

Μια ακόμη Navtex στα δυτικά της Κύπρου και συγκεκριμένα στο σημείο που ενώνεται η ελληνική με την κυπριακή υφαλοκρηπίδα εξέδωσε η Τουρκία. Το περίεργο ειναι ότι στην αγγλική της έκδοση η Navtex κάνει λόγο για άσκηση με πυρά του Ρωσικού ναυτικού.

NAVTEX 1113/19

TURNHOS N/W : 1113/19

MEDITERRANEAN SEA

RUSSIAN NAVY FIRING EXERCISES, FROM 120600Z OCT 19 TO 132359Z OCT 19 IN AREA BOUNDED BY;

34 30.00 N – 028 00.00 E

34 30.00 N – 028 40.00 E

34 00.00 N – 028 40.00 E

34 00.00 N – 028 00.00 E

CAUTION ADVISED.

Η Κυπριακή αντίδραση

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, χαρακτηρίζει την επαπειλούμενη τουρκική γεώτρηση εντός του αδειοδοτημένου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ ως εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση της κατ’ εξακολούθηση παραβίασης εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, ως αυτά προκύπτουν από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς επίσης και από το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

Παράλληλα η Κυπριακή Δημοκρατία απάντησε με την έκδοση NAVTEX μετά την έκδοση NAVTEX από την Τουρκία με την οποία δεσμεύει περιοχές στην κυπριακή ΑΟΖ/υφαλοκρηπίδα για διενέργεια γεωτρήσεων από το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ».

Στη NAVTEX αναφέρεται σε μη εξουσιοδοτημένη και παράνομη ενέργεια στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας . Προστίθεται πως αυτή η ενέργεια αποτελεί κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, επηρεάζει τις διαδικασίες θαλάσσιας ασφάλειας και αποτελεί επίσης ποινικό αδίκημα με βάση τους νόμους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εξάλλου, σε δεύτερη NAVTEX αναφέρεται ότι το πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και τα υποστηρικτικά του σκάφη διεξάγουν παράνομες επιχειρήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική ζώνη και στην υφαλοκρηπίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας και απαιτείται όπως αυτά τερματίσουν άμεσα τις παράνομες ενέργειές τους.

«Η Κυπριακή Δημοκρατία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται», καταλήγει η ανακοίνωση.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο