Ελληνική συμμετοχή στη “Blue Flag 2017” στο Ισραήλ

Ελληνική συμμετοχή στη “Blue Flag 2017” στο Ισραήλ

Σήμερα σύμφωνα με τους “Times of Israel” οι πιλότοι των άλλων χωρών αντιμετώπισαν ως «Μπλε» τους «κόκκινους» της ΙΑF, την κόκκινη μοίρα (Red Squadron) η οποία είχε να αντιμετωπίσει και πυραύλους εδάφους αέρος και drones.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η πολυεθνική αεροπορική άσκηση “Blue Flag 2017” στο Ισραήλ με τη συμμετοχή και ελληνικών αεροπορικών δυνάμεων. Στην μεγαλύτερη διεθνή άσκηση εναέριας εκπαίδευσης που διοργανώνει το Ισραήλ και που θα διαρκέσει έντεκα ημέρες και σήμερα βρίσκεται στο μεσοδιάστημα της, συμμετέχουν εκτός του Ισραήλ,  και της χώρας μας, οι ΗΠΑ, η Πολωνία, η Ιταλία, η Ινδία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Ο βασικός σκοπός της άσκησης είναι να εξομοιωθούν οι πιλότοι σε ρεαλιστικά σενάρια μάχης ακραίων συνθηκών, ενώ δίνεται μεγάλη σημασίας σε πτήσεις πολυεθνικού συνασπισμού. Η πρώτη εβδομάδα ήταν αναγνωριστική, αλλά κατά τη διάρκεια της δεύτερης,  οι πιλότοι θα κληθούν να συμμετάσχουν σε πολυσύνθετα σενάρια και σε κοινές πτήσεις συνασπισμού.

Έμφαση δίνεται από τους Ισραηλινούς – όπως γράφουν τα ΜΜΕ της χώρας – οι αποστολές-σενάρια που πιλότοι των άλλων χωρών θα αντιμετωπίσουν τη μοίρα επιδρομέων της IAF, ονομαζόμενη «Flying Dragon», η οποία θα προσομοιώνει τις δυνάμεις του εχθρού μέσω «εχθρικών» αεροσκαφών, των συστοιχιών SAM (βλήματα επιφανείας-αέρα) και των MANPADS (φορητά συστήματα αεροπορικής άμυνας).

Της άσκησης ηγείται ο Αντιστράτηγος Nadav, Διοικητής της 133ης Μοίρας που εκτελεί πτήσεις μαχητών «Baz» (F-15)  και ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων: «Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο στις σχέσεις μας με τις διεθνείς πολεμικές αεροπορίες, μερικές από τις οποίες φτάνουν στο Ισραήλ για να εκπαιδευτούν για πρώτη φορά. Αυτή η άσκηση θα μας επιτρέψει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με αυτές τις δυνάμεις και στο μέλλον»,

Σημειώνεται ότι οι πολεμικές αεροπορίες των Ηνωμένων Πολιτειών της Ελλάδος και της Πολωνίας συμμετέχουν με μαχητικά F-16, η Γαλλικη ΠΑ με Mirage 2000D, η Luftwaffe με Eurofighter Typhoon, Ιταλική ΠΑ με παραλλαγές  Tornado και η Ινδική με C-130J «Super Hercules».

Σήμερα σύμφωνα με τους “Times of Israel” οι πιλότοι των άλλων χωρών αντιμετώπισαν  ως «Μπλε» τους «κόκκινους» της ΙΑF, την κόκκινη μοίρα (Red Squadron) η οποία είχε να αντιμετωπίσει και πυραύλους εδάφους αέρος και drones.

Επισημαίνεται ότι τα αεροσκάφη σταθμεύουν στην αεροπορική βάση της Oβντα (OVDA) στην έρημο Νεγκεβ (Negev).

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο