Έλληνες εναντίον Καρχηδονίων: η αδυσώπητη σύγκρουση για την κυριαρχία στη Δυτική Μεσόγειο

Έλληνες εναντίον Καρχηδονίων: η αδυσώπητη σύγκρουση για την κυριαρχία στη Δυτική Μεσόγειο

Ένα βιβλίο, μοναδικό στο θέμα που πραγματεύεται, τους Ελληνοκαρχιδονιακούς πολέμους και δεν απευθύνεται μόνο στον εξειδικευμένο αναγνώστη κυκλοφόρησε ο Σωτήριος Φ. Δρόκαλος, από τις εκδόσεις Γνώμων.

Ο τίτλος «Έλληνες εναντίον Καρχηδονίων: η αδυσώπητη σύγκρουση για την κυριαρχία στη Δυτική Μεσόγειο (8ος – 3ος αι. π.Χ.)», από μόνος τους αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές της ελληνικής ιστορίας και αναφέρεται κυρίως στους Έλληνες της Σικελίας και τους ναυτικούς και χερσαίους αγώνες που διεξήγαν κατά των Καρχηδονίων.

Στις περισσότερες από τις 220 σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης θα βρει φωτογραφίες που πλαισιώνουν το κείμενο και βοηθούν στην κατανόηση, χάρτες που τον τοποθετούν ακριβώς στο γεωγραφικό σημείο που περιγράφεται και στρατιωτικές επεξηγήσεις για το πώς διεξήχθησαν οι μάχες.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι δεν υπάρχει βιβλιογραφία που να πραγματεύεται αποκλειστικά και μόνο τους Ελληνοκαρχιδονιακούς πολέμους στην ελληνική γλώσσα, ενώ είναι δύσκολο να βρεθεί και σε ξενόγλωσση.

Ο συγγραφέας ξεκινάει την καταγραφή από τον εποικισμό της Καρχηδόνας από τους Φοίνικες, την ίδια εποχή που οι και Έλληνες δημιουργούσαν αποικίες στη δύση και κυρίως στη νότια Ιταλία (την επονομαζόμενη και ως Μεγάλη Ελλάδα) και τη Σικελία. Περιγράφει τους θεσμούς της Καρχηδόνας, τη ναυτική της δύναμη και την επέκτασή της δυτικότερα προς τη σημερινή Ισπανία.

Μετά την πρώτη τους επαφή, Έλληνες και Καρχηδόνιοι, γρήγορα έγιναν ανταγωνιστές για τον έλεγχο των θαλάσσιων οδών και του ναυτικού εμπορίου με αποτέλεσμα να εμπλακούν  σε πολεμικές συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής Μεσογείου και κυρίως από τη σημερινή Ιταλία έως τη Λιβύη. Το μέτωπο των πολεμικών αναμετρήσεων άλλαζε και επεκτεινόταν από τη βόρεια Αφρική και τη Σικελία, έως την Κορσική, χωρίς να εξαιρούνται οι ναυμαχίες.

Και μέσα στους πέντε αυτούς αιώνες εναλλάσσονταν και οι πολιορκίες, στις Συρακούσες και στην Καρχηδόνα.

Ωστόσο μέσα από τις συγκρούσεις νικητής βγήκε η Ρώμη, η οποία καθώς όλο και αποκτούσε δύναμη βρήκε και τις ελληνικές πόλεις στη νότια Ιταλία και τη Σικελία αποδυναμωμένες από τη διαμάχη και την Καρχηδόνα να βρίσκεται πλέον αντιμέτωπη με τους παλαιότερους συμμάχους της.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο