Εγχώριο αεροσκάφος παρουσίασε το Ιράν (φωτο – video)

Εγχώριο αεροσκάφος παρουσίασε το Ιράν (φωτο – video)

θεωρείται τέταρτης γενιάς μπορεί να κατασκευαστεί μονοθέσιο ή διθέσιο, φέρει σύγχρονο ραντάρ και άλλα ψηφιακά βοηθήματα ενώ μπορει να χρησιμοποίησει και σύγχρονα οπλικά συστήματα Ιρανική κατασκευής

Το νέο πολεμικό αεροσκάφος ονόματι Kowsar που είναι εξ ολοκλήρου εγχώριας κατασκευής παρουσίασε το Ιράν.  Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά από τα ΜΕ της χώρας το αεροσκάφος έχει τη δυνατότητα να φέρει διάφορα όπλα και θα χρησιμοποιηθεί για αποστολές υποστήριξης.

Η κρατική τηλεόραση μετέδωσε χθες απευθείας εικόνες από την εκδήλωση στην Τεχεράνη, όπου το αεροσκάφος πέταξε παρουσία του προέδρου Χασάν Ροχανί, μια ημέρα πριν από την Εθνική Ημέρα Αμυντικής Βιομηχανίας.

Το Ιράν έχει αποστείλει οπλισμό και χιλιάδες στρατιώτες στη Συρία για να στηρίξει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ στον εμφύλιο πόλεμο στη χώρα που μετρά επτά χρόνια. Ωστόσο, λόγω της έλλειψης ισχυρής πολεμικής αεροπορίας, το Ιράν ζήτησε από τη Ρωσία να παράσχει εναέριες δυνάμεις.

Το Ιράν έχει αναπτύξει την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, λόγω των διεθνών κυρώσεων και εμπάργκο που απαγορεύουν στη χώρα να εισάγει μια σειρά όπλων.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά το αεροσκάφος που θεωρείται τέταρτης γενιάς μπορεί να κατασκευαστεί μονοθέσιο ή διθέσιο, φέρει σύγχρονο ραντάρ και άλλα ψηφιακά βοηθήματα ενώ μπορει να χρησιμοποίησει και σύγχρονα οπλικά συστήματα Ιρανική κατασκευής. Πιθανότατα τα χρησιμοποιηθεί ως μαχητικό προχωρημένανης εκπαίδευσης αρχικά, αλλά θεωρείται σίγουρο ότι οι Ιρανοί θα το εξελίξουν σε σύγχρονο επιχειρησιακό μαχητικό.

Ο Πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχάνι δήλωσε σύμφωνα με το Reuters: “Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πολεμήσουμε ενάντια στις στρατιωτικές δυνάμεις που θέλουν να αναλάβουν την επικράτειά μας και τους πόρους μας”. Μάλιστα στην κρατική τηλεόραση έδειξαν τον Ρουχάνι κάθεται στο πιλοτήριο του νέου αεροπλάνου “Kowsar” στην έκθεση της Εθνικής Αμυντικής Βιομηχανίας.

Πρόκειται για μαχητικό τέταρτης γενιάς, με «προηγμένη αεροηλεκτρονική» και ραντάρ πολλαπλών χρήσεων, δήλωσε το πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, προσθέτοντας ότι ήταν “100% εγχώριας κατασκευής”.

 

Η κρατική τηλεόραση είπε ότι το αεροπλάνο είχε ήδη δοκιμάσει επιτυχώς και έδειξε ότι περιμένει σε ένα διάδρομο για την πρώτη δημόσια πτήση έκθεσης.


Ο ισραηλινός υπουργός Άμυνας Avigdor Liberman απάντησε στην αποκάλυψη του νέου μαχητικού αεροσκάφους, λέγοντας ότι ήταν μια «φυσική αντίδραση σε μια οικονομική κρίση».

“Οι Ιρανοί αισθάνονται πολύ πιεσμένοι από τις συνεχιζόμενες κυρώσεις των ΗΠΑ και αντιδρούν με αυτά τα πράγματα, αλλά δεν πρέπει να την απορρίψουμε”, δήλωσε ο Liberman στους δημοσιογράφους.

Το αεροπλάνο ανακοινώθηκε δημοσίως το Σάββατο από τον ιρανό υπουργό Άμυνας Amir Hatami, ο οποίος είπε ότι θα αποκαλυφθεί την Τετάρτη.

πηγή: .timesofisrael.com, Reuters, Tasnim, RT.com

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο