Διευκρινήσεις των αποστράτων για τις ομοσπονδίες στρατιωτικών

Διευκρινήσεις των αποστράτων για τις ομοσπονδίες στρατιωτικών

Με αφορμή το από 2 Μαΐου δελτίο τύπου της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, το οποίο αναφέρεται στην συνάντηση της με Ενώσεις Αποστράτων στις 27 Απριλίου και επειδή πιθανότατα δημιουργείτε η εικόνα της συμμετοχής της ένωσης μας σε αυτή την συνάντηση, η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) διευκρινίζει ότι δεν συμμετείχε και δεν είχε εξουσιοδοτήσει κανένα μέλος της

 1. Με αφορμή το από 2 Μαΐου δελτίο τύπου της Π.ΟΜ.ΕΝ.Σ, το οποίο αναφέρεται στην συνάντηση της με Ενώσεις Αποστράτων στις 27 Απριλίου και επειδή πιθανότατα δημιουργείτε η εικόνα της συμμετοχής της ένωσης μας σε αυτή την συνάντηση, η Ανεξάρτητη Ένωση Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ) διευκρινίζει ότι δεν συμμετείχε και δεν είχε εξουσιοδοτήσει κανένα μέλος της να την εκπροσωπήσει στην συνάντηση αυτή.
 2. Παρά την πάγια θέση της Ανεξάρτητης Ένωσης Αποστράτων Ενόπλων Δυνάμεων (ΑΝΕΑΕΔ) να μην παρεμβαίνει στις διεργασίες των εν ενεργεία συναδέλφων αλλά να παρέχει μόνο την όποια συνδρομή της ζητηθεί, τα τελευταία γεγονότα δημιουργούν την ανάγκη να δηλώσουμε ότι στεκόμαστε αλληλέγγυοι στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΕΣ) και τις Πρωτοβάθμιες Περιφερειακές Ενώσεις της.
 3. Παράλληλα η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ θα ήθελε να υπενθυμίσει ότι :
  • Ιστορικά, το θέμα της συλλογικής έκφρασης των εν ενεργεία στρατιωτικών για τα εργασιακά τους ζητήματα στην Ελλάδα έχει περάσει από μύρια κύματα. Είναι ένα σύγχρονο αίτημα, δημοκρατικό, που άπτεται του διαρκούς αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις αρχές ελευθερίας για τα κοινωνικά – επαγγελματικά ενδιαφέροντα των στρατιωτικών, στην Ελλάδα και την Ευρώπη.
  • Από το 2004, με πίστη, υπομονή και όραμα μια μικρή ομάδα στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων (πολλοί από τους οποίους βρίσκονται στην ΠΟΕΣ) ξεκίνησαν την προσπάθεια γι’ αυτό που φάνταζε εξωπραγματικό και παράτολμο. Μετά από μια δωδεκάχρονη δύσκολη πορεία και αγώνες έφτασε ο Ιούλιος του 2016, όπου οι στρατιωτικές ενώσεις και η δευτεροβάθμια οργάνωσή τους, η γνωστή ΠΟΕΣ απέκτησαν νομική υπόσταση με την ψήφιση του Ν. 4407/2016 από το Ελληνικό κοινοβούλιο.
  • Τα διάφορα τελευταία γεγονότα όπως η διαφαινόμενη προσπάθεια διάσπασης των στρατιωτικών ενώσεων και της δευτεροβάθμιας οργάνωσης τους, η αμφισβήτηση της ΠΟΕΣ και η εναντίον της  επιθέσεις από συναδέλφους, μας προκαλεί έντονο προβληματισμό και μας γεμίζει με συναισθήματα πικρίας.
  • Ας μας επιτραπεί να υπενθυμίσουμε ότι σε ανθρώπους με αρχές, όπως τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν ταιριάζουν η καχυποψία, η υστεροβουλία, ο καιροσκοπισμός,  οι συμπεριφορές ηγεμονισμού,  η  καπηλεία συμβόλων, αγώνων και αγωνιών. Αντίθετα  τους χαρακτηρίζει η με παρρησία διατύπωση θέσεων και προτάσεων, ο αλτρουισμός, η ειλικρίνεια, η αυτοθυσία, η αλληλεγγύη, η ανιδιοτελής προσφορά, η εμμονή στον σκοπό, το ευ αγωνίζεσθαι και η αναγνώριση της προσφοράς.
  • Η ΑΝΕΑΕΔ, από την ίδρυσή της το 2010 ήταν αρωγός, συνεργάτης και συνοδοιπόρος στον δύσκολο  αγώνα των εν ενεργεία συναδέλφων μας.Αποκορύφωμα της κοινής μας διεκδικητικής πορείας ήταν οι μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του 2012  και της Άνοιξης του 2013 στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οι οποίες  θα μείνουν ανεξίτηλα γραμμένες στη συλλογική μνήμη, θα παραδειγματίζουν και θα εμπνέουν τους νέους αγώνες που έρχονται για τη διεκδίκηση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
  • Με την ΠΟΕΣ συνεχίζουμε να συνυπάρχουμε και να συνεργαζόμαστε στον ίδιο χώρο προβληματισμού και δημιουργίας στο ελληνικό και το ευρωπαϊκό περιβάλλον, μέσω του EUROMIL.
 4. Το διαίρει και βασίλευε δεν πρέπει και δεν μπορεί να υπερισχύσει της βασικής αρχής «η ισχύς εν τη ενώσει» γι’ αυτό  πιστεύουμε ότι η μεγάλη πλειοψηφία των εν ενεργεία συναδέλφων δεν θα χάσει την πίστη στο όραμα της ανεξάρτητης συλλογικής διεκδίκησης, δεν θα φοβηθεί, δεν θα διασπασθεί, δεν θα περιθωριοποιηθεί και η προσπάθεια όλων θα επικεντρωθεί στην  σύνθεση και την συνέχιση των διεκδικητικών αγώνων .

Σε αυτή την προσπάθεια και στους αγώνες των εν ενεργεία συναδέλφων θα είμαστε κι εμείς, όπως πάντα, δίπλα τους.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο