Δαβάκης: Αναγκαίο ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τα θέματα που απασχολούν τα Στελέχη των ΕΔ

Δαβάκης: Αναγκαίο ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τα θέματα που απασχολούν τα Στελέχη των ΕΔ

Την ανάγκη για την ψήφιση ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για τα θέματα που απασχολούν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε στη χθεσινή του ομιλία για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην ΥΦΕΘΑ, κ. Θανάσης Δαβάκης. «Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ‘μία ακόμη’ υπηρεσία του Δημοσίου. Συγκολλητική τους ουσία είναι η Ιεραρχία, η

Την ανάγκη για την ψήφιση ενός ολοκληρωμένου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για τα θέματα που απασχολούν τα Στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων υπογράμμισε στη χθεσινή του ομιλία για το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, ο βουλευτής Λακωνίας και πρώην ΥΦΕΘΑ, κ. Θανάσης Δαβάκης.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις δεν είναι ‘μία ακόμη’ υπηρεσία του Δημοσίου. Συγκολλητική τους ουσία είναι η Ιεραρχία, η Πειθαρχία, η Ηγεσία, και η Εμπιστοσύνη μεταξύ των Στελεχών. Η στρατιωτική ιδιότητα είναι επιλογή ζωής, η οποία κινείται πέρα και πάνω από την απλή σχέση εργοδότη – εργαζόμενου», ανέφερε ο κ. Δαβάκης και συνέχισε παρουσιάζοντας συνοπτικά επτά άξονες κατά μήκος των οποίων πρέπει, κατά την άποψή του, να κινηθεί μία τέτοια προσπάθεια, όπως μεταξύ άλλων η στήριξη της στρατιωτικής οικογένειας, η παροχή κορυφαίων υπηρεσιών υγείας στα εν ενεργεία και εν αποστρατεία Στελέχη, η ασφάλεια και η ομαλότητα στο χώρο εργασίας, η βελτίωση της καθημερινότητας και η σύγχρονη, ρεαλιστική και διαρκής εκπαίδευση.

Σχετικά με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ, ο κ. Δαβάκης είπε ότι, αν και έχει αρκετές θετικές διατάξεις, αυτό δεν εντάσσεται σε κάποια ευρύτερη θεώρηση για τη μέριμνα για το προσωπικό ούτε έχει κάποια ουσιαστική κατεύθυνση. Αποτελείται από αποσπασματικές ρυθμίσεις και «μερεμέτια», μερικές εκ των οποίων έχουν ιδεοληπτικό χαρακτήρα ή φαίνεται να βασίζονται σε ελλιπή τεκμηρίωση. Ταυτόχρονα, ο πρώην ΥΦΕΘΑ έψεξε την κυβέρνηση για το γεγονός ότι δεν προσκόμισε στα μέλη της αρμόδιας Επιτροπής τα στοιχεία που της ζητήθηκαν σχετικά με τα Γραφεία Νομικής Προστασίας Στελεχών και τους αντιρρησίες συνείδησης.

Όσον αφορά το στρατιωτικό συνδικαλισμό, ο κ. Δαβάκης σχολίασε ότι αυτό το πείραμα έχει αποτύχει, καθώς – όπως ακριβώς ο ίδιος είχε προβλέψει κατά την αρχική θεσμοθέτησή του το 2016 – το μόνο αποτέλεσμα του σχετικού νόμου είναι δικαστικές διαμάχες και δημόσιες αντεγκλήσεις που αφορούν τα προνόμια των συνδικαλιστών και όχι τα προβλήματα των Στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Τέλος, αναφορικά με το θέμα της διατάραξης της ιεραρχικής σχέσης μεταξύ των εθελοντών και εθελοντριών από τη μία πλευρά και των στελεχών που προέρχονται από τις ΑΣΣΥ από την άλλη, ο κ. Δαβάκης υπενθύμισε ότι το θέμα είχε ρυθμιστεί οριστικά με τις διατάξεις του Ν. 4494/2017 και αναρωτήθηκε για τους λόγους που οδήγησαν την πολιτική ηγεσία στο να το ανοίξει εκ νέου.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο