Βολές Τραμπ κατά Γερμανίας στο ΝΑΤΟ

Βολές Τραμπ κατά Γερμανίας στο ΝΑΤΟ

Τα κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες προκειμένου αυτές να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση μέχρι το 2024, αλλά η Γερμανία και η Ισπανία συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων οι δαπάνες των οποίων δεν αναμένεται να φθάσουν το ποσοστό αυτό

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επανέλαβε την πάγια άποψή του ότι οι “μεγάλοι” του ΝΑΤΟ πρέπει να συμμετάσχουν περισσότερο και να διαθέσουν περισσότερα για τη συμμαχία. Αυτή τη φορά επέλεξε να τοποθετηθεί σε χρονικό διάστημα  λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τη σύνοδο κορυφής του NATO στις Βρυξέλλες. Έτσι επανέλαβε την Παρασκευή τις επικρίσεις του έναντι της Γερμανόας των άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών, επισημαίνοντας ότι η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν δαπανούν αρκετά για τη συμμαχία. «Η Γερμανία πρέπει να ξοδέψει περισσότερα χρήματα. Η Ισπανία, η Γαλλία (επίσης). Δεν είναι δίκαιο αυτό που κάνουν στις ΗΠΑ», επέμεινε ο Τραμπ απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους επί του προεδρικού αεροσκάφους. Η σύνοδος κορυφής του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού θα διεξαχθεί την 11η και τη 12η Ιουλίου στις νέες του εγκαταστάσεις. Τον περασμένο μήνα, ο Τραμπ διεμήνυσε ότι θα «λύσει» το ζήτημα των χωρών που δεν συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί στο NATO και επέκρινε ιδίως τη Γερμανία διότι κατά την άποψή του δεν πράττει αρκετά. Τα κράτη μέλη της ατλαντικής συμμαχίας έχουν συμφωνήσει να αυξήσουν τις στρατιωτικές τους δαπάνες προκειμένου αυτές να ανέρχονται στο 2% του ΑΕΠ σε ετήσια βάση μέχρι το 2024, αλλά η Γερμανία και η Ισπανία συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων οι δαπάνες των οποίων δεν αναμένεται να φθάσουν το ποσοστό αυτό. Η Γαλλία σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες της κατά το ένα τρίτο και πλέον από το 2017 ως το 2025 για να επιτύχει τον στόχο του Συμφώνου.

Επισημαίνεται ότι η θέση του προέδρου Τραμπ είναι ότι οι ΗΠΑ συμμετέχουν περισσότερο από όσο χρειάζεται στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και θα πρέπει οι άλλες χώρες και κυρίως οι μεγάλες Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία, Καναδάς κλπ, να αυξήσουν είτε τα στρατεύματα που διαθέτουν ή τις εισφορές τους. Διότι είναι άδικο οι ΗΠΑ να συμμετέχουν σε δυσανάλλογο βαθμό σε σχέση με τις άλλες χώρες σε χρήματα και στρατεύματα στις ΝΑΤΟϊκές υποχρεώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο