Αύξηση παρωδία των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας – υποχρεωτική θητεία γράφει το Spiegel

Αύξηση παρωδία των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας – υποχρεωτική θητεία γράφει το Spiegel

Η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται πως αγνοεί τόσο τις δεσμεύσεις των εταίρων στο πλαίσιο της Βορειοατλανικής Συμμαχίας όσο και τις πέσεις των Ηνωμένων Πολιτείων για το όριο του 2%, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ να έχει θέσει τις οικονομικέ δεσμεύσεις των συμμάχων ως βασικό θέμα στο ΝΑΤΟ.

Μόνο αύξηση δεν είναι η …αύξηση των αμυντικών δαπανών της Γερμανίας από  το 1,3% στο τρομερό…1,5% του ΑΕΠ σύμφωνα με την εφημερίδα Zuddeutsche Zeitung η οποία και υπογραμμίζει ότι το 2018 το Γερμανικό κράτος θα δαπανήσει 38,5 δις ευρώ για την άμυνα του. Μάλιστα από το πιο πάνω ποσό το 50% αφορά δαπάνες για το προσωπικό, 18% λειτουργικά έξοδα, και 13% για την αγορά νέου στρατιωτικού υλικού. Η δυναντότερη οικονομία στην Ευρώπη, παρά τις δεσμεύσεις των χωρών μελών του ΝΑΤΟ για δαπάνες στο 2% του ΑΕΠ, θα παραμείνει αρκετά χαμηλότερα. Η Άγκελα Μέρκελ φαίνεται πως αγνοεί τόσο τις δεσμεύσεις των εταίρων στο πλαίσιο της Βορειοατλανικής Συμμαχίας όσο και τις πέσεις των Ηνωμένων Πολιτείων για το όριο του 2%, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόλαντ Τραμπ να έχει θέσει τις οικονομικέ δεσμεύσεις των συμμάχων ως βασικό θέμα στο ΝΑΤΟ.

Η εφημερίδα περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στις Γερμανικές ένοπλες δυνάμεις, ενώ και η Bild καταγράφει την τραγική αυτή κατάσταση.

Η Zuddeutsche Zeitung περιγράφει την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο Γερμανικό Στρατό η οποία είναι τέτοια ώστε όταν ο Bundeswehr έστειλε εκστρατευτική αποστολή στο Αφγανιστάν την περίοδο 2011-2014 οι απαιτήσεις σε υλικά και μέσα ήταν τόσο μεγάλες ώστε απογυμνώθηκαν ότι αποθέματα υλικών και ανταλλακτικών υπήρχαν πίσω στη Γερμανία για να υποστηριχτεί η αποστολή. Αποτέλεσμα αυτής της τετραετούς κατάστασης ήταν η αποδυνάμωση του Γερμανικού Στρατού και η πρακτική του αδυναμία να υπερασπίσει τα πάτρια εδάφη.

Η Bild αναφέρεται στην κατάσταση των Γερμανικών Ένοπλων Δυνάμεων επισημαίνοντας την σχετική μελέτη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους σύμφωνα με την οποία η Υπουργός Άμυνας της Γερμανίας απέκρυψε περιπτώσεις κακής λειτουργίας οπλικών συστημάτων:

  • ενώ όπως σημειώνεται ολόκληρο το 2017 δεν υπήρχε ούτε ένα επιχειρησιακό υποβρύχιο από τα έξι που το Γερμανικό Ναυτικό διαθέτει,
  • οι πέντε από τις εννέα φρεγάτες ήταν επιχειρησιακές
  • και τα μισά από τα 225 άρματα μάχης ήταν επιχειρησιακά,
  • μόλις τρία επιθετικά ελικόπτερα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν
  • 4 από τα 28 Eurofighter είναι ικανά να λάβουν μέρος σε επιχειρήσεις

η θητεία

Σύμφωνα με δημοσιεύματα των Spiegel Online, Frankfurter Allgemeine Zeitung, Tagesschau, η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού της Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει την επαναφορά του θεσμού της υποχρεωτικής θητείας και μάλιστα οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) φέρνονται έτοιμοι να ψηφίσουν στο συνέδριο του κόμματος το φθινόπωρο τη σχετική απόφαση.

Η θητεία θα διαρκεί 12 μήνες και θα υπηρετούν όλοι οι νέοι και νέες ηλικίας άνω των 18 ετών, λέει ο Όσβιν Φάϊτ, βουλευτής και Πρόεδρος της γερμανικής Ένωσης Εφέδρων. Αντιμέτωποι με μια ασταθή διεθνή κατάσταση, η επαναφορά της υποχρεωτικής θητείας είναι αναγκαία όσο και η αποστολή των ενόπλων δυνάμεων για την άμυνα της πατρίδας, τονίζει ο επίσης Χριστιανοδημοκράτης Πάτρικ Ζένσμπουργκ.

Ωστόσω αυτό δεν φαίνεται πώς έχουν κατανοήσει οι Γερμανοί είναι ότι η σημερινή Γερμανία αποτελείται από μετανάστες τουλάχιστον στο 25% του πληθυσμού της. Πολλοί από αυτοί είναι μουσουλμάνοι και με την ανάπτυξη του ισλαμικού φονταμεταλισμού και φανατισμού, το να εκπαιδεύσει σε σύγχρονα οπλικά συστήματα εν δυνάμει τρομοκράτες είναι ένα ζήτημα που πρέπει να εξετάσει σοβαρα. Διότι δεν είναι και λίγα τα τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ευρώπη.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο