Αντικαταστάτη της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35 αναζητούν οι ΗΠΑ

Αντικαταστάτη της Τουρκίας στο πρόγραμμα του F-35 αναζητούν οι ΗΠΑ

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 μπορεί να αυξήσει το κόστος του και να επιβραδύνει την παραγωγή ανταλλακτικών, επεσήμανε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξετάζουν το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν την Τουρκία στο πρόγραμμα των μαχητικών βομβαρδιστικών πέμπτης γενιάς F-35 σε σχέση με την πρόθεση της Άγκυρας να αγοράσει από την Μόσχα τα αντιαεροπορικά συστήματα S-400.

Τη δήλωση αυτή έκανε προς τους δημοσιογράφους η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας κατά την διάρκεια ενημέρωσης, Έλεν Λόρντ. «Ήδη εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα δουλεύουμε, εξετάζοντας εναλλακτικές πηγές που σχετίζονται με την αλυσίδα προμηθειών του προγράμματος των F-35, οι οποίες βρίσκονται αυτή την στιγμή στην Τουρκία.

Παρόλα αυτά, συνεχίζουμε την συνεργασία με την Τουρκία και ελπίζουμε ότι θα χρησιμοποιήσουν για την αντιαεροπορική τους άμυνα ένα σύστημα που θα ανταποκρίνεται στο (στις προδιαγραφές) ΝΑΤΟ», δήλωσε η Λόρντ.

Ο αποκλεισμός της Τουρκίας από το πρόγραμμα του μαχητικού F-35 μπορεί να αυξήσει το κόστος του και να επιβραδύνει την παραγωγή ανταλλακτικών, επεσήμανε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας. «Βλέπουμε ότι μπορεί να υπάρξει μια ενδεχόμενη επιβράδυνση των προμηθειών στην διάρκεια των επόμενων δύο ετών, και αυτό ενδέχεται να επηρεάσει το κόστος. Ωστόσο αυτή την στιγμή θεωρούμε ότι μπορούμε να διαχειριστούμε τους δύο αυτούς παράγοντες» δήλωσε η Λορντ.

Η Λορντ δεν διευκρίνισε ποιο θα είναι το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί το αμερικανικό Πεντάγωνο για να βρει αντικαταστάτη στην θέση της Τουρκίας είτε μεταξύ των εταιρειών του αμερικανικού στρατιωτικο-βιομηχανικού συμπλέγματος είτε μεταξύ των ξένων συμμάχων της Ουάσιγκτον στο πλαίσιο του προγράμματος των F-35. «Διευκρινίζουμε αυτό το χρονοδιάγραμμα» επεσήμανε η Αμερικανίδα υφυπουργός Άμυνας.

Η Τουρκία παρήγγειλε 100 μαχητικά αεροπλάνα, που είναι τα καλύτερα στην αγορά. Συμμετέχει επίσης στο πρόγραμμα κατασκευής τους. Έχει ένα σοβαρό κόστος, χωρίς αμφιβολία, αλλά ως συμμετέχουσα στην κατασκευή θα αποκομίσει 12 δισεκατομμύρια δολάρια και με κάποιες προσθήκες στα εξαρτήματα θα μπορεί να φτάσει τα 14 δις. Στην περίπτωση που η Αμερική εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα, λόγω της άρνησής να ακυρώσει την αγορά των S-400, 100 αεροπλάνα θα μείνουν αδιάθετα και μέχρι να βρεθούν νέες κατασκευάστριες εταιρείες θα υπάρχει καθυστέρηση στις παραγγελίες, αφού τα F-35 δεν θα είναι έτοιμα. Οι Αμερικανοί έκαναν το αυτονόητο. Ο ίδιος ο υπουργός Άμυνας συναντήθηκε με αξιωματούχους των εταιρειών Lockheed Martin και United Technologies, με τους οποίους συζήτησε διάφορα σενάρια για να αντιμετωπιστεί η πιθανή αποχώρηση της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35. Η δεύτερη κίνηση ήταν η αγορά από το Πεντάγωνο μεγάλου αριθμού των συγκεκριμένων αεροπλάνων, καθώς στοχεύει να μην αυξηθεί η τιμή του F-35 μετά την ακύρωση της τουρκικής παραγγελίας και την ίδια στιγμή να καλυφθεί ο χρόνος της όποιας καθυστέρησης σημειωθεί. Ο αμερικανικός προγραμματισμός ακυρώνει τον ισχυρισμό του Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε πρόσφατα ότι χωρίς την Τουρκία θα καταρρεύσει όλο το πρόγραμμα κατασκευής των αμερικανικών μαχητικών. Δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Και δεν το λέμε εμείς, αλλά αυτοί που ξέρουν: Οι πολιτικοί και στρατιωτικοί προϊστάμενοι του Πενταγώνου.

πηγή: ΑΠΕ

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο