Αναβάθμιση στα F-16 και στο βάθος F-35

Αναβάθμιση στα F-16 και στο βάθος F-35

Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει θέσει στην αμερικανική πλευρά δύο βασικά αιτήματα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ κοντά να υλοποιηθούν

Κινητικότητα υπάρχει στα εξοπλιστικά των Ενόπλων Δυνάμεων και κυρίως σε αυτά της Πολεμικής Αεροπορίας.

Η ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας έχει θέσει στην αμερικανική πλευρά δύο βασικά αιτήματα που σύμφωνα με πληροφορίες είναι πολύ κοντά να υλοποιηθούν. Τα αιτήματα έχουν τεθεί στις επισκέψεις του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ καθώς και σε συναντήσεις με αμερικανικούς αξιωματούχους.

Το πρώτο αφορά την αναβάθμιση των F-16 σε F-16V (Viper) και δεύτερο και πιο μακρινό την απόκτηση (συμμετοχή στο πρόγραμμα του F-35).

Για την αναβάθμιση των F-16, σε V μπορούν να αναβαθμιστούν τα blk50, blk52+ και bkl52+ adv, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη τι θα γίνει τελικά με τα blk30 τα οποία  σύμφωνα με την πρόταση τη Lockheed Martin δύνανται να αναβαθμιστούν σε blk52+ adv.

Η ελληνική πλευρά λόγω του περιορισμένου προϋπολογισμού φέρεται να επιλέγει την αναβάθμιση των blk50 και blk52+ σε F-16V, ενώ τα blk52+ adv πιθανότατα θα αναβαθμιστούν στο άμεσο μέλλον.

Το κόστος αναβάθμισης των περίπου 90 αεροσκαφών των δύο αυτών διαμορφώσεων εκτιμάται σε 1,2 δις δολάρια και ακόμη και αν αρχίσει άμεσα η τα αναβαθμισμένα θα παραδοθούν περί τα τέλη των 2021-22. (Εκτιμάται ότι αναβάθμιση των 123 αεροσκαφών τα blk50, blk52+ και bkl52+ adv, θα κοστίσει στην Ελλάδα λίγο περισσότερο από 1,7 δις δολάρια).

Τότε δηλαδή που η Τουρκία θα διαθέτει – εκτός απροόπτου – επιχειρησιακά F-35.

Στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας το γνωρίζουν αυτό και τελευταία καλλιεργείται το σενάριο από απόκτησης μια μοίρας F-35.

Αυτό είναι και δεύτερο και όχι τόσο καθορισμένο αίτημα και  αναμένεται επίσημη τοποθέτηση τόσο από την ελληνική όσο και από την αμερικάνικη πλευρά  για να ξεκαθαριστεί το ζήτημα. Σημειώνεται κάθε μονάδα F-35 κοστίζει περίπου 100 εκατ δολάρια, ενώ μαζί με το ρωσικό T-50 PAΚ είναι τα μοναδικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς.

Η Ελλάδα έχει θέσει και άλλα εξοπλιστικά θέματα στις ΗΠΑ, επιγραμματικά είναι:

– 15 μεταφορικά ελικόπτερα CH-47SD Chinook , (τα πρώτα έχουν ήδη παραδοθεί)

– δωρεάν παραχώρηση AH-64A Apache Longbow για τις απώλειες της αεροπορίας στρατού (τρία έως πέντε)

– δωρεάν παραχώρηση μεταφορικών ελικοπτέρων UH-60 Blackhawk

–  δωρεάν ή με πολύ μικρό κόστος, παραχώρηση / πώληση δύο εκ των σύγχρονων αντιτορπιλικών με το σύστημα AEGIS .

Η αναβάθμιση των μαχητικών

Αρκετές αεροπορίες στον κόσμο, που επιχειρούν με μαχητικά F-16, είναι σε φάση αναβάθμισής τους με ραντάρ AESA (η Αμερικανική Αεροπορία, η Ταϊβανέζικη και η Νοτιοκορεατική τρέχουν  ήδη τα σχετικά προγράμματα) και αυτός είναι και ο βασικός λόγος αναβάθμισης.

Tα ελληνικά αναμένεται να αποκτήσουν το ραντάρ APG-83 AESA γεγονός που θα τους δώσει υπεροχή έναντι των τουρκικών F-16, αλλά όχι και των F-35.

Το F-16 είναι ένα μαχητικό με σχετικά σύγχρονο υπολογιστή και χρειάζονται αρκετές ρυθμίσεις και μετατροπές.

Όσο αφορά τα blk30 υπάρχουν δύο σενάρια, αυτό της πώλησης σε χώρα του ΝΑΤΟ, με τη Βουλγαρία να έχει εκφράσει ενδιαφέρον, ή να αναβαθμιστούν – σύμφωνα με την πρόταση της LM, από τα υλικά που θα αποσπαστούν από τα blk52+ blk52+adv.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο