Αμφισβητεί το Αιγαίο η Τουρκία με έγγραφο στον ΟΗΕ

Αμφισβητεί το Αιγαίο η Τουρκία με έγγραφο στον ΟΗΕ

Όσο δεν παίρνει η Τουρκία εμφατική απάντηση στις παράλογες αξιώσεις της τόσο η Ελλάδα θα τρέχει να μαζέψει τα... "αμάζευτα"!

Σε νέα προκλητική αμφισβήτηση προχώρηση η Άγκυρα, καθώς με έγγραφό της στον ΟΗΕ ουσιαστικά διεκδικεί νομικά το σύνολο του Αιγαίου. Όπως αναφέρεται στην επιστολή του αναπληρωτή μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ, το οποίο και αναπαράγει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, μία από τις αρχές του διεθνούς δικαίου που διέπουν την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας ή της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης μεταξύ κρατών με αντικείμενες ή παρακείμενες ακτές, είναι να παράγει ένα ακριβοδίκαιο αποτέλεσμα (αρχή της ισότητας). Ούτε λίγο ούτε πολύ δηλαδή, η Άγκυρα υποστηρίζει, ότι τα νησιά δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Είναι φανερό ότι η εν λόγω επιστολή αμφισβητεί την κυριαρχία στο Καστελόριζο αλλά και σε ολόκληρο το Αιγαίο!

Σημειώνεται ότι το έγγραφο αυτό έρχεται ως απάντηση σε ελληνική επιστολή της 23ης Μαΐου με θέμα την οροθέτηση της ΑΟΖ.

Το νέο στις διεκδικήσεις των Τούρκων κατά της Ελλάδας είναι ότι γίνεται αναφορά σε «οντότητες». Και συγκεκριμένα αναφέρει: «Η αρχή αυτή αποκτά μεγαλύτερη σημασία σε κλειστές και ημίκλειστες θάλασσες, όπως η ανατολική Μεσόγειος. Η οριοθέτηση της ανατολικής Μεσογείου θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με συμφωνία όλων των συνδεδεμένων μερών με βάση την αρχή της ισότητας, έτσι ώστε να μην βλάπτονται τα κυριαρχικά δικαιώματα και η δικαιοδοσία άλλων ενδιαφερομένων κρατών/οντοτήτων».
Ακόμη εφευρίσκει νομικές έννοιες για να τεκμηριώσει τη θέση της όπως «η ξηρά κυριαρχεί της θάλασσας» και το «φαινόμενο της αποκοπής» τα οποία και εντάσσει «μεταξύ των βασικών αρχών του διεθνούς δικαίου και της νομολογίας, στο πλαίσιο της οριοθέτησης των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας».

Και καταλήγει ότι , “ποτέ δεν έχει καθιερωθεί από το διεθνές δίκαιο για τη θαλάσσια οριοθέτηση, η αποκοπή της πρόσβασης ενός παράκτιου κράτος από την ανοικτή θάλασσα. Ομοίως, έχει καθιερωθεί σε αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου ότι τα νησιά δεν παράγουν απαραίτητα πλήρους δικαιοδοσίας θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα ή / και αποκλειστική οικονομική ζώνη), όταν ανταγωνίζονται ηπειρωτικές περιοχές της ξηράς. Υπάρχουν άφθονα παραδείγματα στη διεθνή νομολογία και πρακτική των κρατών, τα οποία αποδεικνύουν αυτή την αρχή», γράφει η επιστολή της Τουρκίας, παραθέτοντας ως παραδείγματα περιπτώσεις οριοθέτησης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γαλλίας, της Τυνησίας και της Ιταλίας, της Ρουμανίας με την Ουκρανία, του Μπαγκλαντές με τη Μιανμάρ και της Νικαράγουα με την Κολομβία. Εν όψει των ανωτέρω, υποστηρίζεται στην επιστολή, “οι αντιρρήσεις της Ελλάδας στην τουρκική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο κατά βάση στηρίζονται σε αβάσιμη και καταχρηστική νομική βάση και χρησιμεύουν μόνο για να διατηρηθούν και να προβάλλονται οι μαξιμαλιστικές αξιώσεις της».

Η Άγκυρα τη στιγμή που φαίνεται να κλείνει τα μέτωπα με το Ισραήλ και τη Ρωσία αξιώνει νέες διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας, οι οποίες μπορεί να φαίνονται πρωτόγνωρες όμως έχουν μια  αθροιστική συνέχεια. Η Τουρκία κάθε φορά προχωράει ένα βήμα παραπάνω στην αμφισβήτηση της Ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο, κάνοντας την Αθήνα να «τρέχει να μαζέψει» τις τουρκικές αξιώσεις και να προσπαθεί να αποδείξει ότι «δεν είναι ελέφαντας».

Αν η Τουρκία ήθελε πραγματικά να λύσει το θέμα με την ΑΟΖ-υφαλοκρηπίδα θα είχε προσφύγει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και το ζήτημα θα είχε λήξει.

Όμως συνεχώς εγείρει νέες διεκδικήσεις σε πολλαπλά μέτωπα γεγονός που αποδεικνύει ότι η Άγκυρα έχει άλλους βαθύτερους σκοπούς.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο