Αμερικανικά ΜΜΕ: Νεκρός ο διάδοχος του Οσάμα, Χάμζα μπιν Λάντεν

Αμερικανικά ΜΜΕ: Νεκρός ο διάδοχος του Οσάμα, Χάμζα μπιν Λάντεν

Την πληροφορία για τον θάνατο του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν και διαδόχου του στην Αλ Κάιντα, Χάμζα, την οποία μετέδωσε την Τετάρτη, 31 Ιουλίου, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, βασιζόμενο σε τρεις ανώνυμες πηγές. Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείτο ως ο αγαπημένος γιος -και χρισμένος διάδοχος- του πατέρα του, του ιδρυτή της Αλ Κάιντα.

Την πληροφορία για τον θάνατο του γιου του Οσάμα μπιν Λάντεν και διαδόχου του στην Αλ Κάιντα, Χάμζα, την οποία μετέδωσε την Τετάρτη, 31 Ιουλίου, το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC, βασιζόμενο σε τρεις ανώνυμες πηγές.

Ο Χάμζα μπιν Λάντεν θεωρείτο ως ο αγαπημένος γιος -και χρισμένος διάδοχος- του πατέρα του, του ιδρυτή της Αλ Κάιντα.

Στην τελευταία δημόσια ανακοίνωσή της Αλ Κάιντα, πέρυσι, ο Χάμζα μπιν Λάντεν είχε καλέσει τον λαό της αραβικής χερσονήσου να εξεγερθεί, εξαπολύοντας απειλές στη Σαουδική Αραβία. Η χώρα του αφαίρεσε την υπηκοότητα τον Μάρτιο, ενώ το Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον επικήρυξε, προσφέροντας αμοιβή ενός εκατομμυρίου δολαρίων σε όποιον προσφέρει πληροφορίες που θα οδηγούσαν στην ταυτοποίηση ή τον εντοπισμό του σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο Χάμζα, που πιστεύεται ότι είναι περίπου 30 ετών, βρισκόταν στο πλευρό του πατέρα του στο Αφγανιστάν πριν από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Έζησε για κάποιο διάστημα μαζί του στο Πακιστάν, όπου κατέφυγαν τα περισσότερα ηγετικά στελέχη της Αλ Κάιντα μετά την επέμβαση των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μπρούκινγκς.

Τα τελευταία χρόνια, με ηχητικά μηνύματα, ο Χάμζα μπιν Λάντεν καλούσε τους υποστηρικτές της εξτρεμιστικής οργάνωσης να εξαπολύσουν επιθέσεις σε δυτικές πρωτεύουσες και απείλησε ότι θα εκδικηθεί τις ΗΠΑ για τον θάνατο του πατέρα του. Είχε απειλήσει επίσης να στοχοθετήσει Αμερικανούς στο εξωτερικό και κάλεσε τις φυλές της Σαουδικής Αραβίας να ενωθούν με την Αλ Κάιντα στην Αραβική Χερσόνησο (σ.σ. στην Υεμένη) και να αγωνιστούν εναντίον του Ριάντ.

Ο Οσάμα μπιν Λάντεν σκοτώθηκε από τις αμερικανικές ειδικές δυνάμεις στο Αμποταμπάντ του Πακιστάν, στις 2 Μαΐου 2011. Πιστεύεται ότι την εποχή εκείνη ο Χάμζα βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό στο Ιράν και έγγραφα που βρέθηκαν στο σπίτι της οικογένειας άφηναν να εννοηθεί ότι καταβάλλονταν προσπάθειες για να επανενωθεί με τον πατέρα του.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ αρνήθηκε να σχολιάσει, λέγοντας: “Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο για αυτό”, το οποίο και επανέλαβε δύο φορές, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι ωστόσο δεν επιβεβαίωσαν τις λεπτομέρειες, ούτε αν η Ουάσινγκτον έπαιξε κάποιο ρόλο στον θάνατό του.

πηγή: ΑΠΕ, Διεθνή ΜΜΕ

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο