Ακτοφυλακή σε διακλαδική συνεργασία πολεμικού ναυτικού και λιμενικού σώματος

Ακτοφυλακή σε διακλαδική συνεργασία πολεμικού ναυτικού και λιμενικού σώματος

Ήδη σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπάρχει ένα αντι-μουσουλμανικό συναίσθημα και μια βαθιά απροθυμία να δεχτούν τους πρόσφυγες που αναζητούν ασφάλεια και ελευθερία.

Του Δημήτρη Τσαϊλά*

Ζούμε το θέατρο του παραλόγου, ως οι κυβερνήσεις να μην είχαν προειδοποιηθεί, να μην είχαν καταλάβει τίποτα για την τρέχουσα μεταναστευτική κρίση που προκαλούν τα καραβάνια των προσφύγων, τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να έχει για την ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και την εθνική πολιτική ασφάλειας ιδιαιτέρως των κρατών που είναι οι πύλες εισόδου, όπως η πατρίδα μας.

Κατά τα παρελθόντα έτη, γίναμε αυτόπτες μάρτυρες στα νησιά μας όπου χιλιάδες απελπισμένοι πρόσφυγες, ιδιαίτερα όσοι προσπάθησαν να ξεφύγουν από τους πολέμους στο Ιράκ, στη Λιβύη και τη Συρία, τη βία στο Αφγανιστάν, και την καταπίεση στην Ερυθραία, με κάθε μέσο, διακινδυνεύοντας τη ζωή τους προσπάθησαν να φτάσουν στην Ευρώπη.

Με μια ελλειμματική μεταναστευτική πολιτική και λόγω του στρουθοκαμηλισμού των ηγετών της Ευρώπης, οι πρόσφυγες είναι θύματα των συμμοριών λαθρεμπόρων, με τους Τούρκους, τους Αλβανούς και τους Σκοπιανούς να  έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο απαιτώντας παράνομα, τεράστιες αμοιβές για να μεταφέρουν τους μετανάστες σε μια χώρα της ΕΕ.

Ελπίζαμε ότι αυτή η κατάσταση θα αλλάξει ριζικά με μια στιβαρή πολιτική διαχείρισης κρίσεων της ΕΕ, αλλά η ροή των προσφύγων είναι στην ημερήσια διάταξη και συνεχίζεται ανεξέλεγκτα και αυξανόμενη με γεωμετρική πρόοδο, ειδικά στην Κεντρική Μεσόγειο, αφού οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής δεν παρέχουν ασφάλεια, ούτε σταθερότητα, ή μια δημοκρατική και οικονομική προοπτική για το λαό τους. Ενώ την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσπαθεί να πείσει όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να μοιραστούν το βάρος των προσφύγων.

Ήδη σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης υπάρχει ένα αντι-μουσουλμανικό συναίσθημα και μια βαθιά απροθυμία να δεχτούν τους πρόσφυγες που αναζητούν ασφάλεια και ελευθερία. Επίσης τα λαϊκιστικά κόμματα σε όλη την Ευρώπη εγείρουν αντι-μεταναστευτική ρητορική. Εάν οι κυβερνήσεις υποκύψουν στους λαϊκιστές, τότε η Ευρώπη, από προεπιλογή, θα γίνει ένα φρούριο. Αυτό είναι ακριβώς αυτό που θέλουν τα ακροδεξιά κόμματα.

Στην Ελλάδα εκμεταλλευόμενοι την έλλειψη σχεδιασμού, οργάνωσης και ελέγχου των μεταναστών στο σύνολό τους, εκτός της Χρυσής Αυγής, υπάρχουν και άλλες ξενοφοβικές φωνές που ζητάνε την απαγόρευση εισόδου στους πρόσφυγες. Αν γίνει αυτό, οποιεσδήποτε αξίες της Δημοκρατίας μελλοντικά θα υπονομευόταν. Αυτό είναι επιζήμιο για τη φήμη της Ελλάδος ως μιας ανοιχτής κοινωνίας προσηλωμένης στην υπεράσπιση των Δημοκρατικών αξιών. Επιπλέον, μια εσωστρεφής και ξενοφοβική Ελλάδα θα κάνει ανυπολόγιστη ζημιά στην επιρροή της στην Ανατολική και Νότια γειτονιά, προς όφελος της Τουρκίας.

Πάνω απ’ όλα, η υποκρισία του πολιτικού κόσμου στην κρίση των προσφύγων, επιβεβαιώνει την αδυναμία μας, όταν πρόκειται για τη διαχείριση των κρίσεων. Η διαχείριση των κρίσεων είναι ένα από τα εργαλεία  πολιτικής που δεν μπορούμε να υπερηφανευθούμε. Να θυμίσω την υπόθεση Οτσαλάν, την κρίση των Ιμίων και τώρα το μεταναστευτικό.

Αντί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση, εμείς οι ίδιοι πρέπει να προβούμε σε επανακαθορισμό της μεταναστευτικής στρατηγικής αποκλείοντας πρώτα απ’ όλα τη σχετική ευκολία δράσεως στο Αιγαίο με τη δημιουργία κέντρου θαλάσσιας ασφάλειας με σώμα ακτοφυλακής, με τη συμμετοχή πόρων των Ενόπλων Δυνάμεων σε διακλαδική συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα. Δεν μιλάω για μια αναλαμπή που θα μετακινήσει τον έλεγχο του Αιγαίου με το μοντέλο του ισχυρού όψιμου ηγέτη σε έρευνα διάσωση και έλεγχο ακτών, που θα έχει ως αποτέλεσμα τον ανταγωνισμό με τα αντίπαλα ναυτικά, αλλά για μια ευρωπαϊκή εφαρμογή ελέγχου με προοπτική στην ευρωπαϊκή ασφάλεια.

Παρά την αναγκαιότητά, της προσήλωσης στην οικονομία που δεν είναι το μόνο ή ακόμα και το πιο σημαντικό πράγμα σε σχέση πάντα με την εθνική μας ασφάλεια, δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε τον σταθεροποιητικό μας ρόλο στο Αιγαίο, παραμελώντας την ισορροπία δυνάμεων, καθώς και να αρνηθούμε την παραίτηση από εθνικές θέσεις που είναι πλήρως ταυτισμένες με την επιβίωση μας.

*Ο Δημήτριος Ν. Τσαϊλάς  είναι Yποναύαρχος Π.Ν ε.α.

Πηγή: thinknews.gr

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο