Ακραία παζάρια της Τουρκίας δοκιμάζουν ΗΠΑ και NATO

Ακραία παζάρια της Τουρκίας δοκιμάζουν ΗΠΑ και NATO

Ο Ερντογάν γνωρίζει τη στρατηγική θέση της Τουρκίας όπως επίσης γνωρίζει ότι η Δύση με προεξέχουσα την Αμερική δεν θα ήθελε να την δει να περνάει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Με αυτά στο μυαλό του παζαρεύει τα πάντα.

του Κυνικού

Το τερμάτισε η Άγκυρα με τα παζάρια. Ο Τοπτσού Γιαλτσίν, σύμβουλος του Ερντογάν, πιστεύει ότι η Τουρκία πρέπει να επανεξετάσει την παραμονή της στο ΝΑΤΟ, επειδή η πολιτική της Συμμαχίας είναι εχθρική προς την Άγκυρα.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι «οι φωτογραφίες του Ατατούρκ και του Ερντογάν» χρησιμοποιήθηκαν «με εχθρικές διαθέσεις» και πρότεινε ότι το ζήτημα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ πρέπει να συζητηθεί εκτάκτως στην βουλή.

Συνέχισε μάλιστα την «πολεμική» κατά του NATO λέγοντας ότι η Τουρκία εξαιτίας της γεωπολιτικής της θέσης, υφίσταται πιέσεις και επιθέσεις από εκείνη την πλευρά «απ’ όπου ήταν αδύνατον να το αναμένουμε».

Ανέβασε μάλιστα τους τόνους λέγοντας ότι «Μια τέτοια μικροπρεπής και ανέντιμη συμπεριφορά επιβεβαιώνει την πρόθεση του ΝΑΤΟ να σκληρύνει ακόμη περισσότερο την στάση της έναντι της χώρας μας. Πίσω από όλα τα πραξικοπήματα και την εξάρτηση στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας βρίσκεται το ΝΑΤΟ».

Ο Γιαλτσίν υπογράμμισε ότι η Συμμαχία δεν συνιστά στρατιωτικό συνασπισμό αλλά « νέα μορφή αποικιοκρατίας , πολιτικής και οικονομικής εξάρτησης». Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι το τουρκικό έθνος θα μπορέσει να αποτινάξει «τον αποικιοκρατικό μανδύα, τον οποίο προσπαθεί να της φορέσει το ΝΑΤΟ».

Απειλεί και ο Ερντογάν

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχος και ο ίδιος ο Ερντογάν καθώς εκτόξευσε απειλές για σύστημα ραντάρ του NATO στην Μαλάτεια. Συγκεκριμένα είπε πως “αν δε μου δώσετε F-35 θα ξηλώσω το ραντάρ του ΝΑΤΟ”! Πρόκειται για ένα σύστημα ραντάρ τύπου AN-TPY-2, εξαιρετικής σημασίας για την άμυνα της Ατλαντικής Συμμαχίας που εγκαταστάθηκε στην Τουρκία μόλις το 2012, με το οποίο το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ συλλέγουν πληροφορίες βαθιά μέσα στα ιρανικά σύνορα και όχι μόνο. Αυτή η απειλή έρχεται ως αντιστάθμισμα στην προειδοποίηση των Αμερικανών να μην προμηθευτεί η Τουρκία το ρωσικό σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 γιατί θα υπάρξει πρόβλημα με την παραλαβή από την τουρκική Αεροπορία του μαχητικού αεροσκάφους πέμπτης γενιάς F-35 Lightning II της Lockheed Martin.

Διευκολύνσεις της Τουρκίας στη Ρωσία

Σε μια όχι και τόσο αναμενόμενη εξέλιξη ένα Ρωσικό Tu-154 το οποίο μετέφερε στρατιώτες στη Λαττάκεια της Συρίας πέταξε απευθείας μέσω Τουρκίας. Είναι προφανές ότι για τη Ρωσία αυτό είναι σημαντικό λόγω του ότι θα μειωθεί η απόσταση και δεν θα χρειάζεται να πραγματοποιεί πτήσεις μέσω Κασπίας και Ιράκ.

Το παίγνιο και οι αντιδράσεις

Ο Ερντογάν γνωρίζει τη στρατηγική θέση της Τουρκίας όπως επίσης γνωρίζει ότι η Δύση με προεξέχουσα την Αμερική δεν θα ήθελε να την δει να περνάει στο αντίπαλο στρατόπεδο. Με αυτά στο μυαλό του παζαρεύει τα πάντα. Παζαρεύει ακόμα και αυτά στα οποία προηγουμένως είχε συμφωνήσει. Μέχρι τώρα αυτή η πάγια πολιτική των τούρκων είχε φέρει καλά αποτελέσματα καθώς ήταν το χαϊδεμένο παιδί των ΗΠΑ.

Υπό προϋποθέσεις αυτή τη φορά όμως μπορεί και να μην έχει τελικά καλή κατάληξη για τον Ερντογάν και ίσως για την Τουρκία αυτό το παζάρι. Ο πρόεδρος της Τουρκίας έκανε την κίνησή του και τώρα η μπάλα βρίσκεται στα χέρια των Δυτικών. Βέβαια ένα ερώτημα είναι αν θεωρεί ο Ερντογάν ότι μπορεί να τινάξει στο αέρα τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του NATO και να ανταπεξέλθει στις συνέπειες του εγχειρήματός του.

Η απάντηση λογικά είναι όχι, η αλήθεια είναι ότι αν και σχετικά απρόβλεπτος δεν είναι αυτοκαταστροφικός, μέχρι αποδείξεως του εναντίου φυσικά καθώς πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση, κι αυτό το γνωρίζει, και να μην είναι αναστρέψιμη. Οπότε, το λογικό είναι ότι μόνος του από το NATO δεν θα φύγει ποτέ. Και δεν θα φύγει ποτέ μόνος του γιατί αυτομάτως θα χάσει τα χρήματα από τους κινητήρες των F-35 που θα πηγαίνουν στην Τουρκία για επισκευή από ολόκληρη την Ευρώπη, θα χάσει το ίδιο το F-35, θα χάσει την ουδετερότητα της Αμερικής στο θέμα της ΑΟΖ και των γκρίζων ζωνών με Ελλάδα και θα κινδυνεύσει με βίαιο τρόπο να συρρικνωθεί καθώς οι Κούρδοι ενδυναμώνονται στα νοτιοανατολικά της. Απλά πιέζει υπερβολικά για να πετύχει αυτά που θέλει. Να σταματήσει η ενίσχυση των Κούρδων από τις ΗΠΑ, να πάρει τα F-35 και τελικά τους S-400 –αν και οι τελευταίοι μάλλον ξεκίνησαν κι αυτοί ως παζάρι για τους Κούρδους-.

Το θέμα είναι τι θα πράξει η Δύση. Όλα εξαρτώνται από το αν ακόμα τα συμφέροντα της Δύσης εξυπηρετούνται από την συγκεκριμένη –ως μέγεθος- Τουρκία και το χρόνο που οι Δυτικοί θα θελήσουν να την επαναφέρουν στον «σωστό» δρόμο. Ο τρόπος θα βρεθεί. Στην εξίσωση επίτηδες δεν μπήκε και ο παράγων Ισραήλ που μια ακραία Ισλαμιστική Τουρκία με έντονη αντισημιτική ρητορική δεν μπορεί παρά να τη θεωρεί κίνδυνο και με δεδομένη την εξοπλιστική φρενίτιδα της, μέχρι και δυνητικό αντίπαλο εν ευθέτω χρόνω!

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο