Αίρεται το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο

Αίρεται το εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Κύπρο

Η άρση του εμπάργκο δεν περιλαμβάνει τη μεταφορά αμερικανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων επί κυπριακού εδάφους από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, τις τουρκοκυπριακές δυνάμεις και την ΕΛΔΥΚ.

Την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο ψήφισε η Γερουσία των ΗΠΑ (ολομέλεια) υιοθετώντας ταυτόσημο του νομοσχεδίου για την Ανατολική Μεσόγειο που ψηφίστηκε την περασμένη Τρίτη από την Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων.

Σύμφωνα μρ τον ΑΝΤ1, η ολομέλεια της Γερουσίας συμπεριέλαβε τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο, στο νόμο S 1790 για τον προϋπολογισμό της Εθνικής Άμυνας.

Στον ίδιο νόμο τονίζεται επίσης ότι η προμήθεια από την Τουρκία των ρωσικών πυραύλων θα επιφέρει την απαγόρευση της πώλησης αμερικανικών F-35 και την έξοδο της Τουρκίας από την διαδικασία παραγωγής των αεροσκαφών, ενώ παράλληλα ζητείται από τον πρόεδρο των ΗΠΑ να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις που προνοεί ο νόμος CAATSA του 2017.

Ανάλογη τροπολογία για την άρση του εμπάργκο όπλων προς την Κύπρο υποβλήθηκε από τον βουλευτή Ντέιβιντ Σιτσιλίνε, στο αντίστοιχο κείμενο προϋπολογισμού που προωθείται στη Βουλή των Αντιπροσώπων κι αναμένεται να εγκριθεί εντός των αμέσως προσεχών ημερών.

Η άρση του εμπάργκο ισχύει μόνο τους εξοπλισμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν συμπεριλαμβάνει την μεταφορά αμερικανικής κατασκευής οπλικών συστημάτων επί κυπριακού εδάφους από τον τουρκικό κατοχικό στρατό, τις λεγόμενες τουρκοκυπριακές δυνάμεις και την ΕΛΔΥΚ.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο