Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν: Νέο παζάρι για S-400 και Συρία

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν: Νέο παζάρι για S-400 και Συρία

Συνεχίζει το ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας σε μια προσπάθεια κρατήσει και “την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο”, και να πάρει τους S-400 και τα F-35 και παράλληλα να πετύχει και κάτι περισσότερο κατά των Κούρδων στη Συρία. Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό

Συνεχίζει το ανατολίτικο παζάρι της Τουρκίας σε μια προσπάθεια κρατήσει και “την πίτα ολόκληρη και το σκύλο χορτάτο”, και να πάρει τους S-400 και τα F-35 και παράλληλα να πετύχει και κάτι περισσότερο κατά των Κούρδων στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό έγινε και η τηλεφωνική επικοινωνία του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με τον ομόλογό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αν και η Άγκυρα διέδιδε συνάντηση.

Έμφαση στα ανοιχτά ζητήματα ασφαλείας που απασχολούν τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις έδωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε με τον Τούρκο ομόλογο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, οι δύο ηγέτες συζήτησαν «την πρόοδο των διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση των αντίστοιχων ανησυχιών για την ασφάλεια στη βόρεια Συρία και την προγραμματισμένη αγορά του [σ.σ. ρωσικής κατασκευής] συστήματος πυραυλικής άμυνας S-400 από την Τουρκία».

Επιπλέον, η ανακοίνωση αναφέρει ότι συζητήθηκαν διάφορα διμερή θέματα, καθώς και η επιθυμία των δύο πλευρών για την αύξηση των εμπορικών ανταλλαγών, ενώ ο πρόεδρος Ερντογάν εξέφρασε τα συλλυπητήρια του για την επίθεση σε συναγωγή στο Σαν Ντιέγκο.

Σε αντίθεση με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας, στην ενημέρωση του Λευκού Οίκου δεν περιέχεται καμία αναφορά σε «κοινή ομάδα εργασίας» για να ξεπεραστούν οι διαφωνίες ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα για το θέμα του συστήματος S-400.

Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, ερωτηθείς από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters αν ο πρόεδρος Τραμπ έθεσε το συγκεκριμένο θέμα στον κ. Ερντογάν, απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση συνεχίζει να εκφράζει με σαφήνεια και συνέπεια τις σοβαρές της ανησυχίες στο υψηλότερο πολιτικά επίπεδο.

Η Τουρκία

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν σήμερα, σε μια τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν, την τουρκική πρόταση να συγκροτήσουν μια κοινή ομάδα εργασίας σε σχέση με τη σχεδιαζόμενη αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

«Ο αξιότιμος πρόεδρός μας αναφέρθηκε στην πρόταση συγκρότησης μιας ομάδας εργασίας σχετικά με την προμήθεια του αμυντικού συστήματος S-400 από τη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι το αντιπυραυλικό σύστημα θα μπορούσε να υπονομεύσει τα μαχητικά της F-35. Η Άγκυρα απαντάει ότι μια ομάδα εργασίας θα μπορούσε να αξιολογήσει τον αντίκτυπο των S-400 στα μαχητικά, ωστόσο την Παρασκευή ανέφερε ότι δεν είχε νέα από τους Αμερικανούς.

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, Ερντογάν και Τραμπ αντήλλαξαν επίσης απόψεις για τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, ενώ συμφώνησαν να συνεχίσουν τη συνεργασία στον τομέα της αντιτρομοκρατίας.

Επιπλέον, διμερή και περιφερειακά ζητήματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο ηγετών.

Συρία

Πάντως η Άγκυρα παζαρεύει και την αύξηση της παρουσίας της στη Συρία, τόσο με του Ρώσους όσο με τους Αμερικάνους.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ

utd

Νωρίτερα, το αμερικανικό Κογκρέσο έδωσε το στίγμα της αμερικανικής πολιτικής απέναντι στην Άγκυρα

Οι νομοθέτες σκοπεύουν να χρησιμοποιήσουν το ετήσιο νομοσχέδιο για την αμυντική πολιτική για να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει τόσο τα αεροσκάφη των ΗΠΑ όσο και ρωσικό σύστημα.

Αρκετοί υπάλληλοι του Κογκρέσου δήλωσαν στην εφημερίδα The Hill ότι αναμένουν να υποβληθούν περισσότερες από μία τροποποιήσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το νόμο για την Εθνική Άμυνα των ΗΠΑ του έτους 2020 (NDAA-National Defense Authorization Act) που θα αφορούν την Τουρκία. Θα ζητούν την αποτροπή της διπλής ιδιοκτησίας από την Άγκυρα, δηλαδή δεν θα επιτρέπεται η απόκτηση και του ρωσικού συστήματος S-400 και των αμερικανικών μαχητικών F-35.

 

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο