ΚΥΣΕΑ: εγκρίθηκε η αναβάθμιση των F-16 σε V

ΚΥΣΕΑ: εγκρίθηκε η αναβάθμιση των F-16 σε V

Το πρώτο αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ τον Αύγουστο όπου και θα γίνει η αναβάθμιση των 2-3 πρώτων F-16.

Εκρίθηκε σήμερα από το Κυβνερητικό Σμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας η αναβάμιηση των 85 περίπου αεροσκαφών F-16 σε V. Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε την απόφαση του ΚΥΣΕΑ στο twitter: “Το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε VIPER μετά την αποδοχή κατ´ αρχήν από την Αμερικανική πλευρά του προγράμματος πληρωμών βάση του εγκεκριμένου προϋπολογισμού του ΥΕΘΑ. Μιά μεγάλη ημέρα για την ΠΑ”.

Το ΚΥΣΕΑ συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα Παρασκευή σε “συνέχεια” του ΚΥΣΕΑ της Δευτέρα γιατί το καταληκτική ημερομηνία για το πρόγραμμα ήταν η 30η Απριλίου.

Η προηγούμενη πρόταση προέβλεπε η Ελλάδα όφειλε να καταβάλλει 900 εκατ. ευρώέως το 2021 από τα 1,1 δισ. ευρώ που προβλέπονταν την αναβάθμιση. Η προβλέπει κατανομή αποπληρωμών σε βάθος χρόνου, καθώς κατά πληροφορίες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας , υπολογίζεται κατ’ έτος καταβολή σε 120 εκατ. από 250 εκατ. ευρώ με την προηγούμενη πρόταση. ενώ στο πρόγραμμα αναβάθμισης θα συμμετάσχει και η ΕΑΒ. Το πρώτο αεροσκάφος θα παραληφθεί μετά από 21 μήνες το 2020 και το τελευταίο το 2028 και στο πρόγραμμα θα συμμετέχουν τα 30 F-16Blk 52+adv, και  55 Blk 52+.

Στην έκδοση Viper τα F-16 θα διαθέτουν νέα ηλεκτρονικά συστήματα και κυρίως ραντάρ AESA (Active Electronically Scanned Array), καθώς και δυνατότητα συλλογςή δεδομένων LING 16, και σύστημα σχεδιασμού πτήσεως (JMPS).

Στην συμφωνία συμπεριλαμβάνεται ένας νέος προσομοιωτή πτήσεως F-16V, η αναβάθμιση δυο υπαρχόντων προσομοιωτών της ΠΑ σε F-16V, η αναβάθμιση 26 συστημάτων αυτοπροστασίας ASPIS I σε επίπεδο ASPIS II, και εξοπλισμός υποστηρίξεως εδάφους.

Το πρώτο αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Ελλάδα για τις ΗΠΑ τον Αύγουστο όπου και θα γίνει η αναβάθμιση των 2-3 πρώτων F-16.

Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ χαιρέτησε και την ελληνική απόφαση στο twitter: “A very big day for our @HAFspokesman and @Hellenic_MOD allies as the Greece F-16 upgrade moves ahead – building on Prime Minister @tsipras_eu visit to the White House last October. Congratulations Minister @PanosKammenos and team”. (μεγάλη ημέρα για τους συμμάχους μας, καθώς η Ελλάδα αναβαθμίζει τα F-16 μετά την επίσκεψη, τον περασμένο Οκτώβριο, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο. Συγχαρητήρια στον υπουργό Πάνο Καμμένο και την ομάδα του)

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο