Εισήγηση Δαβάκη στο νομοσχέδιο για δεδομένα PNR

Εισήγηση Δαβάκη στο νομοσχέδιο για δεδομένα PNR

ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι όλες οι δραστηριότητες συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης των Ονομαστικών Αρχείων Επιβατών πρέπει να γίνονται με τρόπο που να εξασφαλίζεται η απόλυτη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων

Άσκηση ισορροπίας μεταξύ της διαφύλαξης της δημόσιας τάξης και της προστασίας των ατομικών δικαιωμάτων χαρακτήρισε ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Λακωνίας κ. Θανάσης Δαβάκης, το νομοσχέδιο για την ένταξη στο εθνικό δίκαιο της Οδηγίας 2016/681, που αφορά στη χρήση των Ονομαστικών Αρχείων Επιβατών (Passenger Name Records – PNR) από τις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ο κ. Δαβάκης άρχισε την ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής την περασμένη Τετάρτη με την παρατήρηση ότι τόσο οι τρομοκρατικές οργανώσεις όσο και το οργανωμένο έγκλημα χρησιμοποιούν τις διεθνείς αερομεταφορές ως μέσο διευκόλυνσης του σχεδιασμού και της εκτέλεσης τρομοκρατικών επιθέσεων και εγκληματικών ενεργειών. Είναι συνεπώς εξαιρετικά χρήσιμο οι διωκτικές αρχές να διαθέτουν μία μέθοδο συλλογής και επεξεργασίας των δεδομένων PNR, με σκοπό να διαχωρίσουν, μεταξύ των δεκάδων χιλιάδων επιβατών που ταξιδεύουν από και προς τα αεροδρόμια της Χώρας, τα πρόσωπα εκείνα που ενδέχεται να εμπλέκονται σε τέτοιου είδους παράνομες δραστηριότητες.

Λαμβάνοντας υπ’ όψη το γεγονός ότι για την αξιοποίηση των πληροφοριών από δεδομένα PNR είναι απαραίτητη η καλή συνεργασία μεταξύ των υπηρεσιών ασφαλείας, ο κ. Δαβάκης ανέφερε, επίσης, ότι οι αιχμές που ο κ. Καμμένος άφησε πρόσφατα για το σύστημα συντονισμού της συλλογής και διάθεσης πληροφοριών καθιστούν και πάλι επίκαιρα τα ερωτήματα που ο ίδιος είχε θέσει (ήδη από τον περασμένο Μάρτιο) σχετικά με τη λειτουργία του Συντονιστικού Συμβουλίου Διαχείρισης Πληροφοριών και του Συμβουλίου Πληροφοριών.

Στη συνέχεια της ομιλίας του ο Εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας τόνισε ότι όλες οι δραστηριότητες συλλογής, επεξεργασίας και διαβίβασης των Ονομαστικών Αρχείων Επιβατών πρέπει να γίνονται με τρόπο που να εξασφαλίζεται η απόλυτη προστασία των ατομικών δικαιωμάτων. Προς αυτήν την κατεύθυνση, χαιρέτισε το γεγονός ότι η κυβέρνηση έδωσε τις απαραίτητες διευκρινίσεις και υιοθέτησε τις σχετικές προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Κλείνοντας, ο κ. Δαβάκης στηλίτευσε το γεγονός ότι το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή εσπευσμένα, με αποτέλεσμα να χρειάζεται να γίνουν σημαντικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της επεξεργασίας του στη Βουλή, ώστε να αυξηθεί η σαφήνεια και η λειτουργικότητα του προτεινόμενου ρυθμιστικού πλαισίου.

Πρόσφατα Άρθρα

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked with *

Cancel reply

Απόψεις

Αρθρογράφοι

Εξοπλισμοί

Βίντεο